[vc_row content_text_aligment=”” use_row_as_full_screen_section=”no”][vc_column][vc_column_text]

Steeds vaker hoor ik mensen die last hebben van een vervelende galm in huis. De keuze voor harde materialen, zoals (houtlook) tegels, veel glas en open, hoge ruimtes zorgen voor een galm in huis. We kunnen elkaar minder goed horen en verstaan en dit zorgt voor onrust en vermoeidheid. De galm in de ruimte geeft weinig sfeer in de ruimte.

Als je gaat verbouwen of verhuizen ben je volop bezig met de inrichting van je huis. Je hebt meestal niet zo in de gaten dat er een mogelijke galm in je huis kan zijn. Meestal als je helemaal klaar bent met inrichten, kom je erachter dat het hol klinkt in de ruimte. Wat kun je achteraf doen om de akoestiek te verbeteren?

  1. Leg een (wollen) vloerkleed of een groter hoogpolig vloerkleed. Wol heeft als kenmerk dat het geluid beter wordt geabsorbeerd. Een hoge stoffen pool absorbeert ook beter.
  2. Hang meer gordijnen of zwaardere gordijnen op. Liefst in de hoeken van een ruimte, want dat zijn de plaatsen waar de geluidsgolven het beste reflecteren.
  3. Hang een wollen wandkleed, een akoestisch paneel aan de wand of aan het plafond. Je kunt via internet, tegenwoordig panelen bestellen met een fotoprint.
  4. Kies voor stoffen of wollen zitmeubelen of maak een combinatie tussen leder en stof. Stof en wol absorbeert beter.
  5. Zet een aantal potten planten bij elkaar en mix deze van groot naar klein. Op deze manier haal je ook nog eens meer groen in huis.
  6. Heb je een grote woonkamer met kale muren en zonder hoeken? Splits dan deze ruimte op in kleinere ruimtes, door bijv. een room divider te gebruiken. Door hoeken in je huis te maken, onderbreek je de geluidsgolven. Hierdoor voorkom je dat geluid van de ene kant naar de andere kant van de ruimte beweegt.
  7. Kies voor lampen gemaakt van stof, vilt, karton of kurk. Dit soort lampen geven een aangenamer effect boven de eettafel of bij de zithoek.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”12″][/vc_column][/vc_row]