[vc_row content_text_aligment=”” use_row_as_full_screen_section=”no”][vc_column][vc_column_text]De meeste mensen houden wel van de warme gloed van de zon op hun gezicht. Naast de benodigde vitamine D, voelen we er ons beter door en krijgen we energie van zonlicht. Daarom is het natuurlijke daglicht voor ons een belangrijk aspect om rekening mee te houden in ons interieur. Hoe valt het natuurlijke licht binnen? En hoe kunnen we er optimaal gebruik van maken? Naast natuurlijk licht maken we gebruik van kunstlicht op het moment dat het buiten schemerig en donker wordt. Naast dat kunstlicht functioneel is, brengt het voornamelijk veel sfeer in huis. Door te kiezen voor het juiste kunstlicht, voelen we ons veel prettiger in huis. Hoe kiezen we nu voor de juiste sfeervolle verlichting? Er is immers zoveel keuze!

Vaak is het lastig om de juiste verlichting in het interieur te kiezen en wordt het als een sluitpost op de totale begroting gezien en komt de verlichting pas aan de orde als alles al klaar is. Juist door vroegtijdig na te denken over de verlichting of een lichtplan te maken en bij voorkeur van iedere ruimte, kunnen er aanpassingen gedaan worden en zitten er aan het einde van het traject de lichtpunten ook daar waar je ze echt nodig hebt.

Er zijn 4 soorten verlichting:

1. Algemene verlichting

Algemene verlichting wordt ook wel de basis verlichting genoemd. Hiermee zorg je ervoor dat de ruimte mooi egaal en diffuus verlicht wordt en dat er dus voldoende licht is. Het licht is onopvallend en geeft zo min mogelijk schaduwwerking. Het is rustig voor je ogen. Het benaderd zoveel mogelijk daglicht. Dit kun je bereiken door bijv. gebruik te maken van verlichting wat verstelbaar of dimbaar is, zoals bij spotjes. Dit omdat de avond verschillende lichtbehoeften kent. Plaats spotjes of andere lampen niet te dicht bij de wand, anders krijg je strijklicht, waardoor je alle oneffenheden op de wand gaat zien.


2. Werkverlichting

Werkverlichting of functionele verlichting is gericht licht. Denk hierbij aan een leeslamp naast een fauteuil of verlichting boven de eettafel. Vaak wordt deze soort verlichting op verschillende momenten op de avond gebruikt waardoor het fijn is als de verlichting dimbaar is. Ook is het belangrijk dat je niet in de lichtbron kijkt en er geen schaduwwerking op het werkblad optreedt. Ook in een (open) keuken is het fijn als het licht dimbaar is.


3. Accentverlichting

Accentverlichting wordt gebruikt om een object of plek uit te lichten en de aandacht hierop te richten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een spot die een schilderij, plant of bouwkundige details uitlicht.


4. Decoratieve verlichting

Decoratieve verlichting of sfeerverlichting is een aanvulling op het basislicht. De esthetiek van de lamp staat hierbij voorop. Het geeft een mooi effect. Veel van deze lampen hebben een lagere lichtopbrengst en vallen op door hun uiterlijk. Ze vormen een eyecatcher in het interieur. De toepassing van bijv. dezelfde lampen boven een eettafel geeft rust en eenheid. Kandelaars met kaarsen, een haardvuur vallen onder de decoratieve verlichting.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”12″][/vc_column][/vc_row]