[vc_row content_text_aligment=”” use_row_as_full_screen_section=”no”][vc_column][vc_column_text]

Een klein huis of een kleine ruimte kan lastiger zijn om in te richten, dan wanneer je meer ruimte hebt. Daarom is creatief omgaan met de ruimte een must, maar hoe doe je dat?

Daglicht

Zorg voor voldoende daglicht in huis. Voldoende licht is voor elke ruimte belangrijk, maar helemaal wanneer deze wat kleiner is. Zorg dat er zo veel mogelijk daglicht binnen komt. Houd de vensterbank vrij en kies voor lichte gordijnen of juist geen gordijnen. Wil je liever geen inkijk, dan kun je jaloezieën kiezen, waarmee je zelf de inval van het daglicht kunt regelen. Naast daglicht is de juiste verlichting belangrijk. Hoe mooi grote hanglampen ook zijn, voor kleine ruimtes zijn deze minder geschikt. Het blokkeert het zicht in de ruimte. Kies voor transparante of licht gekleurde, kleinere hanglampen of kies voor (opbouw) spotjes in het plafond of voor mooie staande lampen. Richt een lamp op een lichte muur! Het geeft een groter ruimtelijk effect.

Lichte kleuren

Niet heel verrassend, maar wel heel belangrijk: een ruimte lijkt groter door lichte kleuren dan bij het gebruik van donkere kleuren. Een lichte wand reflecteert het licht en verspreidt het licht door de ruimte. Wil je toch iets van kleur op de muren? Kies dan voor koele tinten, zoals lichtblauw of licht groen. Kies daarnaast voor meubels in dezelfde tint als de muren. De meubels gaan op in de achtergrond, waardoor ze minder in het oog springen en de ruimte op eisen. Wil je toch een donkere kleur, bijv. op een wand, kies dan voor een lichtere vloer of lichtere meubels.

Open ruimte

Probeer de ruimte zo open mogelijk te houden, door bijv. zoveel mogelijk van de vloer te halen. Hoe meer je van de vloer ziet, hoe beter. Een vloerkleed kan daarom voor een kleine ruimte minder geschikt zijn. Of kies voor een neutraal kleed met dezelfde tint van de vloer. Kies voor (ranke) meubels, zoals een bank op poten. Het licht kan onder de meubels door, waardoor er meer licht in huis zal zijn. Plaats je meubels zoveel mogelijk tegen de muren aan, i.p.v. midden in de ruimte.

Cluster je accessoires

Kies in je huis twee of drie plekken uit waar je je accessoires neer wilt zetten en houd het daar dan ook bij. Kies bijv. voor een verzameling van planten/ kandelaars of glazen flessen.

De zelfde vloer

Kies bij de keuze van de vloer uit het zelfde materiaal en laat deze op een verdieping zoveel mogelijk doorlopen in de verschillende ruimtes.  Je krijgt een soort van patchwork effect als je elke kamer een aparte vloer geeft. Dit werkt optisch verkleinend. Je kunt bij een houten of houtlook vloer kiezen voor een hoge plint voor een afgewerkt, mooi en ruimtelijk effect.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Door de reflectie van een spiegel lijkt een ruimte groter. Vooral in combinatie met een licht interieur. Je kunt bijv. een grote spiegel in de hal hangen om een ruimtelijk effect te krijgen of hang kleine spiegels aan de wand. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”12″][/vc_column][/vc_row]